Négynapos ellenőrzés-sorozatot tartott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Tokaj-hegyaljai borvidéken. A hatósági vizsgálat a történelmi borvidék 12 településének 25 borászati egységére – borászati és alkoholosital-előállító üzemekre, borkimérésekre, illetve más vendéglátó és kereskedelmi egységekre – terjedt ki. A szakemberek az ellenőrzés során két esetben tapasztaltak olyan súlyos adminisztratív hiányosságokat, amelyek miatt az érintett egységek működését felfüggesztették, készleteiket pedig a nyomon követhetőség biztosításához szükséges dokumentumok bemutatásáig zárolták.
Frissítés:
A közleményben jelzett, két jogszabálysértő üzemmel kapcsolatban, az ellenőrzés óta eltelt időszakban a Nébih az alábbi intézkedéseket hozta meg:
1. Az érintett pálinka-előállító üzem a kérdéses pálinkák nyomon követését biztosító dokumentumokat időközben a hatóság rendelkezésére bocsátotta, ezt követően a Nébih az üzemben zárolt tételek forgalomba hozatalát engedélyezte.
2. Az érintett borászati üzem benyújtotta a hatóságnak a megfelelő intézkedési tervet a jogszabálysértések kijavítására. A Nébih ismételt helyszíni ellenőrzés során meggyőződött arról, hogy az üzemben ténylegesen pótlásra kerültek az eljárás során megfogalmazott hiányosságok, majd engedélyezte az üzem további működését.